آلودگی هوا یک موضوع همه جا حاضر است که جمعیت های سراسر جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. در حالی که اثرات نامطلوب آن بر محیط زیست و سلامت انسان به خوبی مستند شده است، تأثیر آن بر گروه های آسیب پذیر مانند زنان باردار مستلزم بررسی دقیق تر است. به ویژه مادران باردار به دلیل قرار گرفتن در معرض هوای آلوده با خطرات سلامتی منحصر به فردی روبرو هستند که تهدیدی بالقوه برای سلامت مادر و جنین است.
آلودگی هوا چیست؟
آلودگی هم بر روستاها و هم بر شهرها تأثیر می گذارد، اما معمولاً در مکان هایی که جمعیت بیشتری در یک منطقه وجود دارد، بدتر است.
آلودگی می تواند ناشی از:
- دود و گاز ناشی از وسایل نقلیه
- دود ناشی از ساختمان های صنعتی مانند کارخانه ها
- تولید گرما و برق
- سوزاندن زباله
- پخت و پز، گرم کردن و روشنایی خانه
- دود سیگار
ما می توانیم تغییراتی در زندگی خود ایجاد کنیم که به این معنی است که می توانیم از برخی از انواع آلودگی جلوگیری کنیم، اما اجتناب از همه آنها غیرممکن است.
بخوانید: خرید قرص سقط جنین
آیا آلودگی هوا به جنین شما می رسد؟
تحقیقات نشان می دهد که ذرات آلودگی می توانند از طریق جفت به جنین در رحم برسند. بالاترین میزان ذرات در مادرانی که در دوران بارداری در نزدیکی جاده های شلوغ زندگی می کردند، مشاهده شد. برخی مطالعات کوچک ارتباط بین آلودگی هوا و عوارض بارداری مانند سقط جنین، زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد را نشان داده اند.
با این حال، موارد زیادی وجود دارد که خطر ابتلا به این عوارض را افزایش می دهد و این مطالعات ثابت نکردند که آلودگی هوا علت مستقیم آن بوده است. تحقیقات بیشتری برای درک بهتر تاثیر آلودگی بر بارداری مورد نیاز است. همه زنان در معرض ذرات آلودگی هستند و اجتناب کامل از آنها غیرممکن است. شما باید سعی کنید اجازه ندهید که این باعث نگرانی بیش از حد شما شود و روی داشتن یک سبک زندگی سالم و متعادل تمرکز کنید.
خطرات آلودگی هوا برای جنین
برخی از اثرات بالقوه آلودگی هوا در دوران بارداری عبارتند از:
زایمان زودرس
احتمال زایمان زودرس یا زودرس در افراد بارداری که در مناطق آلوده زندگی می کنند بیشتر است.
زایمان زودرس خطر مشکلات دیگری مانند وزن کم هنگام تولد، رشد ناکافی ریه در نوزاد و مرگ نوزاد در حین یا اندکی پس از تولد را افزایش می دهد.
یک مطالعه در سال 2019، اثرات آلایندههای رایج مانند ازن، دی اکسید گوگرد، اکسید نیتروژن و دی اکسید نیتروژن را ارزیابی کرد. بین آلودگی هوا و زایمان زودرس رابطه وجود دارد. این خطر در طول بارداری بعدی بالاتر بود.
این مطالعه، مانند بسیاری از مطالعات در مورد آلودگی هوا، یک همبستگی ایجاد کرد. ثابت نکرد که آلودگی هوا باعث زایمان زودرس می شود. سایر عوامل ممکن است شیوع بیشتر زایمان زودرس را توضیح دهند، یا افرادی که در مناطق آلوده زندگی می کنند ممکن است به سادگی در معرض خطر بیشتری برای داشتن سایر عوامل خطر برای زایمان زودرس باشند.
بخوانید: قیمت قرص سقط جنین چنده؟
مرده زایی
مرده زایی به مرگ نوزاد در اواخر بارداری، پس از 20 هفته گفته می شود. یک مطالعه در سال 2018 یک منبع معتبر ارتباطی بین قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا و مرده زایی را نشان داد. این خطر در سه ماهه سوم بارداری بیشتر بود.
وزن کم هنگام تولد
قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ممکن است رشد کودک را مختل کند و باعث شود نوزاد به طور غیرعادی کوچک متولد شود. همچنین می تواند باعث زایمان زودرس شود و در نتیجه نوزادان بسیار کوچکی با بدن و ریه های رشد نیافته ایجاد شود.
وزن کم هنگام تولد یک عامل خطر برای تاخیر در رشد، مشکلات متعدد سلامتی و مرگ پس از تولد است.
یک تجزیه و تحلیل در سال 2013 از 14 مطالعه در سطح جمعیت نشان داد که شیوع بیشتر آلایندههای خاص، مانند دی اکسید نیتروژن، با خطر بالاتر وزن کم هنگام تولد مرتبط است.
این ثابت نمی کند که آلودگی باعث وزن کم هنگام تولد می شود، اما ارتباط بالقوه ای بین این دو برقرار می کند.
مسائل مربوط به رشد ریه
قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ممکن است بر رشد ریه تأثیر بگذارد. در برخی از نوزادان، این به طور غیرمستقیم رخ می دهد، زمانی که زایمان زودرس باعث ایجاد نوزادی می شود که ریه هایش n است. قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا با مشکلات تنفسی طولانی مدت مانند آسم و آلرژی نیز مرتبط است.
بخوانید: قرص سایتوتک فایزر و نحوه خرید آن
افزایش اختلالات قلبی
مطالعاتی که ارتباط بین قرار گرفتن مادر در معرض ذرات ریز (PM2.5) – ذرات ریز آلودگی مانند دود یا گرد و غبار – و نقایص قلبی را بررسی میکنند، از نظر اندازه یا مکان محدود بوده یا در کشورهایی با سطح آلودگی کمتر از کشورهای دیگر انجام شده است. چین، که دارای غلظت ذرات ریز است که 6.5 برابر بیشتر از دستورالعمل های کیفیت هوای سازمان بهداشت جهانی است.
در مطالعه جدید، محققان بیش از 1.4 میلیون تولد شامل 7335 نقص قلبی را از سال 2014 تا 2017 در 30 استان و شهرداری چین بررسی کردند. آنها از داده های ماهواره ای برای تجزیه و تحلیل میانگین ماهانه قرار گرفتن مادر در معرض غلظت PM2.5 از سه ماه قبل از لقاح تا پایان سه ماهه اول استفاده کردند. نقایص مادرزادی شناسایی شده بین هفته 28 بارداری تا 42 روز پس از تولد ثبت شد.
به طور کلی، به ازای هر 10 میکروگرم در هر متر مکعب افزایش در قرار گرفتن مادر در معرض PM2.5، خطر تولد نوزادی با نقص قلبی 2 درصد افزایش می یابد. اثرات منفی قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در دوره قبل از بارداری بیشتر از سه ماهه اول مادر بود.
منبع: https://www.heart.org/en/news/2023/02/14/moms-exposure-to-air-pollution-even-before-pregnancy-may-raise-babys-heart-defect-risk
انواع آلاینده های هوا و اثرات آنها
1. ذرات معلق (PM):
ذرات ریز موجود در هوای آلوده می توانند به جریان خون نفوذ کنند و باعث التهاب و استرس اکسیداتیو شوند که می تواند هم برای مادر و هم برای جنین در حال رشد مضر باشد.
2. دی اکسید نیتروژن (NO2):
قرار گرفتن در معرض NO2 با مشکلات تنفسی مرتبط است و می تواند شرایط موجود را تشدید کند و به طور بالقوه منجر به عوارض در دوران بارداری شود.
3. دی اکسید گوگرد (SO2):
قرار گرفتن در معرض SO2 می تواند علائم تنفسی را ایجاد کند و ممکن است خطر زایمان زودرس و سایر پیامدهای نامطلوب بارداری را افزایش دهد.
منابع: https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/ask-a-midwife/air-pollution-and-pregnancy